3 enkla steg som skapar lugn och framgång på förändringsresan...

 

Vi behöver alla träna för att må bra, men just nu är det viktigare än någonsin. Det har skett en global tempoväxling som nu uppenbart drabbar varje människa i varje organisation, oavsett bransch. Tekniken ger fördelar åt den som lär sig dra nytta av den, medan övriga tappar mark snabbare än någon hinner säga ”Digitalisering”.

Jag tror att du kan se det jag ser genom följande analogier som passar bra här. Det är som ett slag mellan människor och cyborgs i valfri Terminator-film där den med robotarmen har en uppenbart övertag i styrka...

Men det är också likt det där långloppet jag sprang i skolan, med en förkylning i kroppen. För varje varv tappade jag mer och mer gentemot täten och till slut samlade jag all kraft i ett sista försök att komma i kapp, vilket resulterade att jag tog helt slut och inte gick i mål över huvudtaget.

Sverige går för högtryck och de flesta jag möter känner press just nu. Som i allt annat blir situationen människan övermäktig när man inte vet hur man ska göra. När utmaningen upplevs den egna kapaciteten övermäktig kommer ångesten, helt i enighet med psykologen Míhály Csíkszentmihályis FLOW-teori.

Det var ett tag sen jag sprang långt, maraton-långt, jag har helt enkelt sedan några år tappat prioriteringen och hux flux orkar jag inte springa lika långt, lika snabbt som tidigare. Muskler som inte tränar förblir inte, utan tynar sakta bort. Och forskningen visar att detsamma gäller hjärnan - vi behöver kontinuerligt träna och utveckla våra förmågor och tankemönster, annars går vi i baklås.

Det är där vi står idag och därför blir det ur flera perspektiv viktigaste första steget att faktiskt ta ett första steg. Därefter gäller det att fortsätta framåt.

En av mina favoritledare, Gabe Newell, som grundade Valve Software, berättade för mig att hans enda uppdrag som chef var att ge människor de verktyg de behöver för att kunna göra sitt allra bästa varje dag. Vi behöver mer av det synsättet.

Oavsett vem du är, vad du jobbar med, på vilken nivå och i vilken typ av verksamhet, så skulle jag vilja ge dig mina bästa råd, som mycket väl kan visa sig värdefulla på vägen framåt. Tre steg, som gör att du får en ökad kontroll över ditt nuläge och som jag tror kommer få dig att känna dig bättre till mods efteråt, som dämpar stressen och gör att du och dina kollegor kan bli mer framgångsrika i er förändring.

Till dig som är VD

Steg 1: Stanna upp, ta ett djupt andetag och samla ledningsgruppen för en analys av ert nuläge. Hur mår människor i er organisation, hur upplever era kunder er idag, vilka komparativa fördelar har ni gentemot era konkurrenter. Därefter börja drömma, spring inte till strategin direkt, utan skapa er vision först. Det är i den ni skapar känslor som kan få människor att glömma tid och rum, känslor som får dem att vilja göra det som krävs senare längs resan.

Steg 2: Backa bandet och gör hemläxan steg efter steg; Vad behöver människor göra annorlunda eller mer av för att ta er mot er vision? Vad behöver de känna och uppleva då? Vilka hinder finns, som motverkar att de känner/upplever det de behöver känna och uppleva? Ta nu ett steg tillbaka, vad behöver ledare, alla ledare, göra annorlunda eller mer av för att driva den kedjan av känslor, upplevelser, handlingar och beteenden - som tar er till visionen ännu snabbare?

Steg 3: Sätt dig ned själv och reflektera, eller ännu bättre, ta en dialog med någon som känner dig väl. Ställ dig frågan; Vad behöver Du som VD göra mer eller annorlunda och vad blir ditt allra första steg nu?

Till dig som är Ledare

Steg 1: Stanna upp, sätt dig bekvämt eller gör vad du själv behöver för att ge dig själv gåvan av lugn och ro. Bara för en timme eller två, eller en hel dag om du kan unna dig själv det.

Steg 2: Gör nu följande två övningar och inventera ditt eget nuläge och önskade läge:

Rita en cirkel, en paj eller en tårta om du känner för det, som skall representera ditt eget ledarskap. Om du nu delar tårtan i fyra bitar, som visualiserar varsin del av det jag brukar kalla ”ledarens uppdrag”. Ge respektive bit en storlek som motsvarar den andel du idag lägger i respektive av följande perspektiv:


"Att utveckla verksamheten , dess processer och struktur... "


"Att leda och utveckla människor ..."


"Att utveckla dig själv och dina förmågor, som alla behövs framåt i ditt uppdrag..."


"Egen leverans , det där som de flesta i alla fall har en liten andel av..."

 

Om du suttit ned, res på dig, se på bilden och reflektera. Är den perfekt? Rita därefter en ny bild över hur de olika bitarna borde se ut för att du skall lyckas med ditt uppdrag optimalt. Vad behöver Du göra annorlunda i morgon för att nå ditt optimala läge? 

Låt oss nu se på på ditt ledarskap härifrån och framåt med perspektivet från en modern version av den klassiska ledartrappan; Leda sig själv, Leda andra,  Engagera andra till att leda varandra.

Om du tar en funderare. På en skala 1-10, där tio är toppenbra, hur bra är du i respektive perspektiv? Vad skulle du behöva göra annorlunda eller mer av för att utvecklas mot en tia i varje perspektiv? Vad tror du, i vilken ände måste du börja?

 

Steg 3: Samla nu ditt team, berätta öppet och ärligt om vad du gjort och vad du lärt dig om dig själv, hur du ser på dig själv som ledare. Be dem om deras syn på detsamma. Bara genom att öppna upp och blotta dina svagheter, genom att be dem hjälpa dig komplettera bilden, berättar du dels implicit att du bara är människa och visar samtidigt att både de och deras perspektiv är värdefulla för dig.

Det du nu gör ökar tryggheten och tilliten i gruppen, även om detta för en hel del ledare känns just som motsatsen; otryggt, okomfortabelt, utelämnande. Har du underställda chefer? Låt dem nu göra det du själv gjort och ta gemensamt många samtidiga steg in i nästa generations ledarskap.

Till dig som är Medarbetare

Steg 1: Ledaren i en digital värld, den digitala ledaren, är inte en chef. Det är varje människa som väljer att vilja få saker att hända - själv eller med andra människors hjälp. I den digitala världen är det den som förstår och köper in på resan och därefter skapar följare, som skapar följare, som skapar följare - framåt i den riktning verksamheten behöver gå, som blir mest värdefull för verksamheten. Utifrån denna tes, ställ dig frågorna; Är du på rätt plats? Vill du dit verksamheten vill? Om så grattis, men om så inte är fallet, välj att söka dig någon annanstans. För din energi och ditt emotionella engagemang kommer först till sin rätt när du är i rätt kontext.

Steg 2: Se nu på din egen roll, givet att du är på rätt plats, på vilket sätt kan du göra dig ännu mer värdefull för andra - för kunderna, för kollegorna, för verksamheten. Gör mer än du har betalt för, så kommer du successivt få betalt för mer än du gör. Sluta aldrig bidra. Känner du att du givit tillräckligt, lämna och sök dig någon annanstans.

Steg 3: Gör nu en sista reflektion över ditt egna lärande. När jag gick i skolan var lärarens fokus på att lära ut. Det handlade om där och då, i rummet, i läxläsningen, till provet och tentan. Sen lämnade vi det ämnet och gick vidare. Idag vet vi att detta inte håller. Nu handlar det om att lära människor att ständigt lära sig själv och andra - med hela livet och verkligheten som klassrum.

Det där vi lärde oss på kursen 2015 kommer vi kanske ihåg 15 procent av och det jag lär mig idag blir allt oftare, allt snabbare, inaktuellt i en värld som ständigt utvecklas. Vi behöver lära in, lära om, lära nytt. Kunskap finns ett Google-klick bort för den som söker och det blir därmed den som prioriterar lärande och kunskapsjakt, som vinner. Glöm bara inte att många av de bästa lärarna har du runt omkring dig.


"Om du och dina kollegor kan hitta ert sätt att dela erfarenheter, framgångsexempel och misslyckande, kan ni alla bli bättre på en och samma gång..."


Och det första och bästa steget du kan ta, är att börja ge. Då kommer du successivt få tillbaka. Genom att börja dela din kunskap och erfarenhet kommer du både göra dig själv mer värdefull för andra, samtidigt som du ökar sannolikheten att du själv får detsamma tillbaka.

Så låt mig sammanfatta med en enda mening; Om VD, ledare och medarbetare alla prövar att ta sina tre steg samtidigt, så ökar sannolikheten att ni tar ett jättekliv gemensamt och med hjälp av rörelseenergin som skapas, får ni en riktig kickstart på er förändringsresa.

Lycka till med Ditt nästa steg...